Ortodonti/Diş Teli

Ortodonti (Diş Teli)

Ortodonti/Diş Teli

 

  • Çocuklarda Ortodonti
  • Yetişkinlerde Ortodonti
  • Şeffaf plaklarla ortodonti
  • Lingual Ortodonti
  • Ortognatik Cerrahi
  • Çene Eklem Tedavisi
  • Horlama ve Uyku Apnesi
  • Diş Sıkma ve Gıcırdatma

 

Ortodonti Nedir ?

Çene kemiğinde yanlış sıralanmış çapraşık dişlerin düzeltilmesi ile ilgilenen bilim dalıdır.

 


Neden Ortodontik Tedavi görmeliyim?

Genellikle ilk akla gelen estetik kaygılardır.Fakat çapraşık dişler birçok sağlık problemine neden olur.Çarpaşık dişlerin fırçalaması ve bakımı zordur.Çürüğe, diş eti hastalıklarına yatkınlık yaratır.Ağız sağlığını korumak için ortodontik tedavi yapılır.

Dişlerin çene üzerinde yanlış konumlanması kapanış problemlerine neden olur.Dolasıyla yeme-içme sıkıntıları , eklem problemleri, yapılan restorasyonların erken kırılması, yıpranması gibi birçok soruna neden olabilir.Dişlerin doğru kapanışta olması bu sorunları bertaraf eder.

 


Ortodontik tedavide yaş önemli midir?

Öncelikle ortodontik tedavinin her yaşta yapılabildiğini belirtelim.Sadece yapacağımız tedavinin şekli yaşa göre değişebilir.Size en uygun tedavi şekli için mutlaka hekiminize danışın.

 


İlk Ortodonti muayenesi hangi yaşta yapılmalı?

Dişlerin gelişimi rutin diş hekimi kontrolleri ile takip edilir.Bunun dışında 6-7 yaş aralığında ortodontist muayenesi yapılmasını da tavsiye ediyoruz.Rutin kontrollerde herhangi bir anormallik izlenirse muayene yaşı öne çekilebilir.

 


Ortodontik tedaviye başlamak için doğru yaş nedir ?

6-12 yaş aralığında yani henüz süt dişleri ağızda mevcutsa, takıp çıkarılabilen apareylerle ortodontik tedavi yapabiliyoruz.12 yaş sonrası süt dişleri tamamen değişmişse sabit ortodontik tedaviye geçiş yapabiliriz.Sabit tedavi dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan braket adı verdiğimiz tutucu metal/porselen parçalarla yapılır.Bu parçalar rutinde dişlerin ön yüzeyine uygulanır. Ortodontik tedavinin başka bir şeklinde dişlerin dil tarafında kalan yüzeylerine uygulanabilir.Bu tedavi şekline lingual ortodonti denir.

 


Lingual ortodontinin avantajları dezavantajları nelerdir?

Size özel hazırlanan, dışarıdan bakıldığında hiç görülmeyen tellerle ortodontik tedaviniz yapılabilir.Böylece estetik kaygılarınız en aza iner. Lingual ortodonti normal diş tellerine göre biraz daha uzun sürebilir. Maliyeti ise daha fazladır.

 


Ortodontik Tedaviler neden uzun sürüyor?

Tedavinin süresini belirleyen dişlerin ve alt üst çene kemiğinin durumudur.Tedavinin daha kısa sürmesini istemek maalesef sağlıktan feragat etmek demektir. Ortodontist hekim sizin için en ideal tedaviyi ideal sürede tamamlayacaktır.Dişleri hızlı hareket ettirmek bazı riskler barındırır ve tercih edilen bir durum değildir.

 


Ortodontik tedavi başladıktan sonra nelere dikkat etmeliyim?

Sabit tellerle yapılan ortodontik tedavide ağız bakımı önem kazanmaktadır.Fırçalama sıklığı günde 3 olmalıdır.Size özel önerilen ara yüz fırçaları ile tellerin araları temiz tutulmalıdır.Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı tellere zarar verebilecek sert gıdalar tüketilmemelidir.Özellikle çekirdeği olan gıdalar bıçakla kesilerek tüketilmeli dişlerle ayıklama yapılmamalıdır.

 


Ortodontik tedavi ağrıya sebep olur mu?

Teliniz aktive edildikten sonra kişiden kişiye değişebilen oranlarda 3-6 gün süre hassasiyet/hafif ağrı olabilir.Ağrı rahatsız edici olduğunda ağrı kesici kullanılabilir fakat hafif olduğu durumlarda ağrı kesici kullanımını önermiyoruz.

 


Diş telim / braketim kırıldı ne yapabilirim?

Hemen kliniğimize başvurmalısınız.Kırmaya sebep olan her neyse bulunmalı ve tedaviyi sekteye uğratmaması için daha dikkatli olunmalıdır.

 


Ortodontik tedavi süreci okulumuzu/derslerimizi etkiler mi?

Günlük hayatı olumsuz etkilemez.Sadece teliniz aktive edildiğinde birkaç gün hafif ağrı/hassasiyet yaşayabilirsiniz.Bu tip durumlarda telin aktive edilmesi derslerin yoğun olduğu, sınavların olduğu dönemlerde yapılmayabilir.Ortodontistiniz ile kuracağınız iletişim her sorunun çözümünü beraberinde getirecektir.

 


Ortodontik  tedavi şeklim nasıl olacaktır?Takıp çıkarmalı bir aparey mi yoksa sabit tel mi? Nasıl karar vereceğim?

Tedavi şeklini belirleyen en önemli faktör dişlerinizin ve çenelerin iskeletsel durumudur. Hareketli apareyler ile yapılan ortodontik tedaviler kısıtlı vakalarda geçerlidir. Hareketli apareyleri 7-12 yaş aralığında daha sıklıkla tercih ediyoruz.

 


Ortognatik Cerrahi nedir?

Ortodontik tedavinin dişleri düzeltmede limitleri vardır.Çene kemiğinin iskeletsel olarak yanlış konumda olduğu durumlarda ortodontik tedaviden sonra çene cerrahisi ile düzeltme işlemi yapılır.İskeletsel deformiteler çoğunlukla ailesel geçişlidir.Eğer ailede böyle bir problem varsa çocukların gelişimi yakın takip gerektirir.

Erken tanı yapıldığı durumlarda özellikle büyüme-gelişim döneminde, çenelerin büyümesi yönlendirilerek çok başarılı sonuçlar da elde edilebilir. Ortognatik cerrahi(çene cerrahisi) büyüme-gelişim çağından sonra yapılır.

 


Horlama problemi için öneriniz nedir?

Horlama ve beraberinde gelişen uyku apnesi hayat kalitesini olumsuz etkileyen durumlardır.Burunda tıkanıklık,hipertrofik bademcikler,aşırı kilo gibi sebeplerden hava yolu kanalı daralabilir.Bu durumda uyku esnasında kişi ağız solunumuna geçer.Ağız solunumu esnasında alt çene geriye düşerek hava yolunu kısmi veya tamamen kapatabilir.Kulak-burun-boğaz doktoru ile hava yolunun daralması problemi çözülebilir. Kilo problemi varsa kişinin sağlıklı kilo vermesi sürecinde , uyku esnasında vücuda yeterli oksijen gitmesi çok mühimdir. Bu sorunu diş hekimliğinde yaptıracağınız ağız içi apareylerle çözmek mümkündür.Apareyler hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimize danışınız.

 


Çene eklemi sorunu yaşayanlara ortodontik tedaviyi önerir misiniz?

Çene eklem sorununa birçok faktör sebep olabilir.Bu sebepler arasında dişlerin kapanış bozukluğu da sayılabilir.Dişlerin kapanış bozukluğu giderildikten sonra gece plağı yapılarak eklem tedavisine geçilir.

 


Diş sıkma ve gıcırdatma neden olur ? Tedavisi nedir?

Toplumda çok yaygın görülen bu durum uyku esnasında kontrol edilemez bir hal alır ve gün içerisinde çenelerde, eklemde ağrı, kaslarda yorgunluk , kulak ağrısı şeklinde kendini gösterir.Tedavi edilmediğinde dişlerde aşınma/kırılma , diş etlerinin çekilmesi , dolgu ve kaplamalarda kırılmalar , eklemde ağrı, ağız açıklığında azalmaya neden olur.Tedavi için öncelikle durumda farkındalık yaratılır.Gece plağı yapılır.

İlerlemiş vakalarda çene kasları çok güçlendiği için bu kasların gücünü kırmak amacıyla botoks uygulaması yapılabilir.

(0262) 643 78 00 - 08

Sorularınız için randevu alabilirsiniz.