Oral and Dental Health Care

Ağız-Diş Sağlığı Bakımı

Ağız-Diş Sağlığı ve Tedavileri

Sağlıklı diş ve diş etleri için diş bakımı şarttır. Kişinin evde yaptığı bakım kadar, düzenli diş hekimi ziyaretlerinde yaptıracağı bakım da oldukça önemlidir.

Ne Sıklıkla Bakım Yaptırmalıyım?

Ağız ve diş sağlığı için yapılacak periyodik kontrollerin sıklığı kişiden kişiye değişir.Rutin kontroller altı ayda bir yapılırken, hassas bakım gerektiren protez ve implant uygulamalarında , genetik diş eti hastalığı yatkınlığı durumlarında ve hamilelik sürecinde ağız diş sağlığı bakımı ve kontrolleri üç ayda bir yapılmalıdır.

Evde bakım

Günde iki defa,12 saatte bir, yumuşak bir diş fırçası ve florürlü diş macunu ile dişleri fırçalamak; ardından dişlerin ara yüzlerini doğru teknik ve yöntemlerle temizlemek.Ara yüz temizliği için diş ipi kullanımı veya ara yüz fırçalarını öneriyoruz.

Klinik Bakım

Hekiminizin size özel seçeceği yöntemle diş etleri için zararlı diş taşları temizlenir,diş yüzeyleri pürüzsüzleştirilir, tedavinin ardından ağız bakımı için gerekli tavsiyeler ve yöntemler anlatılır.Bir sonraki bakım tarihi belirlenir ve randevunuz oluşturulur.

Dişlerimin rengi çok sarı ne yapmalıyım?

Öncelikle sebebini buluyor ve kişiye özel tavsiyelerde bulunuyoruz.Kişiye özel beyazlatma teknikleri için bize ulaşabilirsiniz. Bizimle iletişime geçmek için tıklayınız.

Sigara içinler için özel bir tavsiyeniz var mı?

Öncelikle sigarayı bırakmanızı tavsiye ederiz.Tüm bunların dışında sigara içenler için beyazlatıcı özellikte diş macunu ve orta sert diş fırçası önerebiliriz. Periyodik bakımların sigara yoğunluğuna göre karar verilmesi gerekmektedir.

Diş etlerim ne yaparsam yapayım kanıyor, normal mi ?

Sağlıklı diş etleri asla kanamaz. Diş eti hastalığınız olabilir.Tedavi için bize ulaşınız. Bizimle iletişime geçmek için tıklayınız.

Detaylı bilgi için diş eti tedavileri bölümüne bakınız.

Hamilelikte diş eti bakımı yapılması zararlı mı ?

Hamileliği 3 bölüme ayırıyoruz ve 1. 2. 3. Trimester olarak adlandırıyoruz.Her üç Trimesterde ağız-diş sağlığı için bakım yaptırmalısınız.Yaptıracağınız bakımlar hamilelik sürecinde diş ve dişeti sağlığınızı korumada büyük öneme sahiptir.

Çocuklarda ağız bakımı nasıl olmalıdır?

Çocuklara özel diş fırçalama teknikleri ve fırça/macun vardır.Dişlerin temizliği bebeklikten itibaren özenle yapılmalıdır.Çocukların kendi kendilerine yetebildiği yaşa kadar, diş bakımı ebeveynlerin kontrolünde olmalıdır. Detaylı bilgiyi çocuk diş hekimliği bölümünde bulabilirsiniz.

Özel bakım gerektiren durumlar nelerdir?

Genel sağlığımızı bozan her türlü hastalıkta,kemoterapi/radyoterapi sürecinde,hamilelikte,bedensel engelliliğin mevcudiyetinde, özel bakım gerekebilir.

Dişlerin aralarını temizlersem,aralar açılır diye bir bilgi aldım. Doğru mu ?

Hayır,keskinlikle yanlış bir bilgi. Doğrusu arayüz temizliği günlük yapılmazsa diş araları açılır , yani diş etleriniz çekilir.Günlük bakımda diş aralarının , protez aralarının ve altlarının temizliği şarttır.Diş aralarının temizliği düzenli yapılmazsa, bu bölgeler diş taşı ile dolar ve diş taşının birikmesi diş eti çekilmesine yol açar.Diş eti çekilmesini durdurmanın en doğru yolu günlük bakımınızı eksiksiz yapmaktan geçer.

Hangi diş macunu ve fırçayı kullanmalıyım?

En çok sorulan sorulardan birisidir. Seçilecek macun ve fırça mutlaka soruna yönelik olmalıdır. Sağlıklı diş ve diş etleriniz varsa yumuşak fırça marketlerde/eczanelerde satılan diş macunlarını tercih ediniz. Dişetlerinizde problem varsa bize danışınız. Sağlık bakanlığı onayı olmayan ürünlerin kullanımından kaçınınız. Son yıllarda ‘organik ürünler’ olarak satılan diş macunlarının koruyucu özelliği bulunmamaktadır. Günlük bakımınızda mutlaka florürlü diş macunu kullanınız.

Günlük bakımda gargara kullanmalı mıyım ?

Hekiminiz size özel tavsiyede bulunmadıysa gargara kullanımı şart değildir. Gargaralar kokulu yiyeceklerin tüketiminden sonra ağızı ferahlatır, ağız kokusunu alır.

Diş taşı temizletmek dişe zarar verir mi ?

Kesinlikle zarar vermez. Diş temizlemedeki en büyük amaç diş ve diş etlerinin sağlığını korumaktır.Dişlere zarar vermeyen cihazlarla diş taşı temizliği yapılır.

Diş taşı temizliğinden sonra hassasiyet olur mu?

Diş taşının yoğunluğuna göre , temizliğin ardından hassasiyet olabilir. Bu hassasiyet tamamen geçicidir.Doğru teknikle diş fırçalama ve ara yüz temizliği yapıldığı taktirde geçecektir. Hassasiyeti fazla olan kişilere kliniğimizde yapılan uygulamalarla, hassasiyeti azaltmak amaçlı destek olabiliyoruz. Bilgi için lütfen hekiminize danışınız. Bizimle iletişime geçmek için tıklayınız.